יצירת קשר ב-וואטסאפ

למה אוכלים סופגניות בחנוכה

אכילת סופגניות בחנוכה היא אחד המנהגים האהובים והמוכרים של החג, ויש לה קשר ישיר לנס פך השמן ולזכרון התרבותי וההיסטורי של עם ישראל.

הקשר לנס השמן

נס פך השמן, שבמרכזו שמן זית טהור שהספיק לשמונה ימים במקום יום אחד בלבד, מהווה את הבסיס לרבים ממנהגי חנוכה.

מאכלים שמטוגנים בשמן, כמו סופגניות ולביבות, מזכירים את נס השמן ויש שאומרים שזה ממש מצוות פרסום הנס (פרסומי ניסא), שעצם העובדה שאנחנו כותבים על למה אוכלים סופגניות בחנוכה מזכירים את הנס.

מצוות "פירסום הנס" היא עיקרון מרכזי בחנוכה, והדלקת הנרות היא הדרך המרכזית לפרסם את הנס, כך שכל אדם יזכור את ניסי חג החנוכה ואת ניסי ההצלה של עם ישראל, אך בהחלט אפשר לומר שגם באכילת סופגניות יש משום פרסומי ניסא.

להזמנת ברכונים לחנוכה ובכל שאלה חייגו אלינו 055-925-5166, נשמח לעמוד לשירותכם.

למה אוכלים סופגניות בחנוכה

ההיסטוריה של הסופגניות

מנהג יהודי תימן

  • זְלַאבִּיֶּה: אחד המאכלים המאפיינים את יהדות תימן בחנוכה הוא הזלאביה – מאכל מטוגן מבצק מותפח. הזלאביה עשויה קמח, מים ושמרים, מטוגנת בשמן עמוק, ולעיתים מוסיפים לה ציפוי סוכר או דבש.
  • הקשר לחנוכה: יהודי תימן הקפידו להכין זלאביה בחנוכה כהוקרה לנס השמן, תוך שימוש בחומרים בסיסיים שהיו זמינים עבורם. צורת ההכנה הפשוטה והטיגון בשמן מדגישים את הסמליות של השמן בנס החנוכה.

מנהג יהודי אשכנז

  • מקור המנהג: מנהג אכילת מאכלים מטוגנים בשמן החל במזרח התיכון ובאירופה עוד לפני מאות שנים. היהודים נהגו להכין מאכלים מטוגנים מחומרים פשוטים כמו קמח, מים ודבש.
  • גרסה קדומה: ביהדות אשכנז נהגו להכין מאכלים מטוגנים הנקראים "פונצ'קס" (סופגניות קטנות ללא מילוי). בקהילות המזרח התיכון נהגו להכין מאכלים דומים מבצק מטוגן.
  • המילוי: במאה ה-16 בערך, הוסיפו ממתיק או מילוי לסופגניות, כמו ריבה או דבש, ועם השנים הפכה הסופגנייה כפי שאנו מכירים אותה היום – עגולה, תפוחה, מלאה במילוי – לפופולרית.

מנהג יהודי ספרד

  • בונולוס (Buñuelos): בקהילות ספרד היה נהוג להכין בונולוס, מאכל מטוגן דמוי סופגנייה קטנה או לביבה. הבונולוס עשויים מבצק רך, מטוגנים בשמן עמוק ולעיתים ממולאים במרכיבים מתוקים כמו דבש, סוכר או פירות יבשים.
  • הקשר לחנוכה: הבונולוס היו חלק ממסורת חנוכה ארוכת שנים בקרב יהודי ספרד, שהשתמשו בשמן הזית המקומי לטיגון המאכלים, כחלק ממנהגי החג. צורתם העגולה והתפוחה סימלה את השפע ואת נס פך השמן.

עם השנים, המאכלים המסורתיים של עדות ישראל התערבבו זה בזה, וגרסאות שונות של מאכלים מטוגנים הפכו לחלק בלתי נפרד מחגיגות החנוכה. היום, לצד הסופגניות המודרניות, עדיין אפשר למצוא את הזלאביה והבונולוס על שולחנות חג של משפחות רבות, כזיכרון למסורות העתיקות.

סיבה נוספת: חגיגה ואחדות

  • מאכל משמח: סופגניות מסמלות שמחה וחגיגיות, ולכן הפכו למאכל שמחבר אנשים סביב שולחן החג.
  • קל להכנה ולשיתוף: בשל פשטותן של הסופגניות והאפשרות להכינן בכמות גדולה, הן התאימו במיוחד למסיבות ואירועים משפחתיים במהלך החג.

למה אוכלים סופגניות בחנוכה

סופגניות מודרניות

בעשורים האחרונים, הסופגנייה הפכה ליצירת אמנות קולינרית, עם מגוון רחב של מילויים, ציפויים וצורות. מקומות מסויימים מוכרים סופגניות במחיר של כמעט 20 שקלים לסופגנייה אחת, בעוד במקומות אחרים אפשר לקנות סופגניות ב-3-4 שקלים וגם פחות.

בברכת
חג חנוכה שמח

להזמנת ברכונים לחנוכה ובכל שאלה חייגו אלינו 055-925-5166, נשמח לעמוד לשירותכם.

השאירו תגובה למאמר
סינון
מיון
תצוגה